onsdag 7 augusti 2013

Lunchpratsinspirerad improviserad middag

Jag, liksom min närmsta kollega, missade lunchen på jobbet igår men lyckades lösgöra lite diverse mat från köket på jobbet. Medan vi satte i oss plocket diskuterades primärt maträtter och han berättade bland annat om att han enkelt och snabbt brukade slänga ihop en lasagne med lax och spenat. Detta blev jag så sugen på att jag handlade lite på vägen hem och improviserade ihop en själv.

Jag handlade och lagade utan annan inspiration än lunchens samtal, och receptet nedan är efter hur jag minns att jag gjorde, så mängderna kanske inte är på pricken rätt ... och ingen bild blev det heller :-/ men tänk er en ostbubblande ugnsfast glasform med lätt brynta pinjenötter på toppen så uppenbara sig bilden ändå :-)

Fredriks enkla lax- & spenatlasagne
Tillagningstid ca 35 min varav 20 för förberedelser

Ingredienser 3-4 pers

- Vitlök, två klyftor
- Olivolja
- Smör
- Färsk babyspenat, en stor påse (400g kanske)
- Kallrökt lax, 300g kanske
- Färska pastaplattor, ett halvt paket
- Svartpeppar
- Parmesan
- Pinjenötter

- Mjölk 3%, lite drygt 4 dl
- Vetemjöl, ca 2 msk
- Smör
- Riven Muskot

Gör så här

Slå på och sätt ugnen på 200 grader Celsius.

Gör en bechamelsås genom att smälta en stor klick smör och med visp blanda i vetemjölet. Tillsätt mjölken efterhand och håll det puttrande tills såsen är lagom tjock. Smaksätt med riven muskot (salt behövs inte om man har kallrökt lax som är ganska salt i sig själv, men kan behövas om du använder färsk lax i lasagnen).

Krossa och finhacka vitlöksklyftorna och bryn dem lätt i rikligt med olivolja och en klick smör. Blanda i spenaten och fräs den tills den minskat i volym till ca en tredjedel.

Skiva laxen tunt (om du inte, som jag, varit lat och köpt färdigskivad).

Starta sedan med bechamelsås i botten på en inte allt för stor form och varva bechamelsås, den vitlöksbrynta spenaten, laxen och pastaplattor. Dra ett par varv med svartpepparkvarnen på varje lager. Jag tror att jag lade fem eller sex lager.

Toppa med ett tunt lager bechamelsås och hyvla sedan parmesanost över så att den helt täcker bechamelsåsen.
Strö pinjenötter över osten och grädda i ugnen på 200 grader Celsius i drygt 15 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar