fredag 26 april 2013

Store Bededag ... en "rota-i-jorden-dag"

När jag för tio år sedan arbetat i Danmark i nästan ett år inföll för första gången Store Bededag. En dansk helgdag.

Genast förknippade jag namnet med det höstlov vi hade när jag var barn och som på Skånes södraste slätt sades ha införts för att barnen skulle ha tid att hjälpa till med att ta upp sockerbetor  vilket är (var?) en av de största grödorna för skånska bönder. Ett skollov under vilket barnen historiskt förväntades arbeta!?!

Men jag tyckte allt det var märkligt att dagen inföll på våren i Danmark. Jag tänkte att det kanske var för att barnen skulle kunna hjälpa till att sätta, eller så, eller vad det nu heter när det gäller betor, som Store Bededag inföll just denna dag.

Sedan blev jag givetvis utskrattad och fick det klart för mig att "Bede" i "Stora Bededag" betyder bedja. Det är alltså historiskt en dag för eftertanke och bön, inte arbete. Historien som jag fick serverad var att den danske kungen var trött på alla religiösa högtidsdagar och därför gick ut med ett påbud, att nu fick det fanimig vara slut på att folk blev hemma och bad titt som tätt, istället införde han EN dag om året där man skulle klara av alla sina böner och sedan duktigt arbeta resten av året. Den historien är ju lite kul, och det ligger ett korn av sanning i den, men enligt de källor jag hittat idag (bla http://www.historie-online.dk/special/bededag/hvorfor.htm) så var det en dag som infördes av Hans Bagger, Roskildes biskop, och den var inte unik utan det fanns / han införde en uppsjö av dagar då man skulle be, men just Store Bededag, som från början hette "ekstraordinær, almindelig bededag" (= extraordinär allmän bedjedag), var en dag när allt skulle hållas stängt och man inte fick arbeta utan skulle fokusera helt på sitt andliga kristna liv. De andra bedjedagarna är numera avskaffade (därav kornet av sanning i historien om kungen ovan) men just Store Bededag, som i år infaller idag (alltid den fjärde fredagen efter påsk) lever kvar.

Jag kommer spendera dagen närmre vad jag ursprungligen trodde den var till för, genom att gräva ur det sista i trädgården så jag kan börja gjuta plintar och regla upp till trädäcksutbyggnaden sedan så älsklingen kan börja plantera alla träd höga gräs och bambu snart. Mer om det kommer helt säkert i ett eget inlägg längre fram :-)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar