onsdag 22 maj 2013

Inte ytterligare ett Google+ vs Facebook inlägg?!?

För oss som, av olika anledningar, fastnade för Google+ från dag ett är oftast artiklar som jämför G+ med facebook mestadels trevlig läsning. Vi gillar ju G+ och vill att alla skall hitta hit och tycka lika mycket om det som vi gör. Men många är väldigt nöjda med det de har och vill inte läsa om de kulturella och tekniska skillnader som finns mellan plattformarna. I någon sorts försök till empati med dessa vilsna själar ;-) hade jag bestämt mig för att inte på eget initiativ addera till mängden och skriva ytterligare ett inlägg med detta innehåll. Den intentionen tänker jag nu förkasta och skriva ett inlägg som tar upp just skillnaderna, framförallt de kulturella, mellan G+ och FB.

Det som fick mig att ändra mening var när en god vän till mig till slut skaffade en G+profil och inte fattade varför han plötsligt blev cirklad[1] (följd av)  av en massa okända människor. Han undrade om det var någon sorts tävling att ha flest personer i sina cirklar / vara cirklad av flest personer (är det det?).

Hur som helst var anledningen till att han blev cirklad, att jag skrivit en hälsning till honom i en relativt liten grupp ( Svenska Spöken ) som är ämnad för att ändra, den fortfarande i vissa kretsar  förhärskande, bilden av G+ som en spökstad, och för att hjälpa svenska G+nykomlingar in i gemenskapen. Jag skrev i det inlägget ett par ord om vem min vän är och tyckte att vi kunde visa honom hur trevligt Google+ kan vara även fast inte alla ens vänner har en profil. Snabbt fick han några välkomsthälsningar  och blev cirklad av ett knappt fyrtiotal personer, ett helt normalt beteende i de svenska G+cirklar jag rör mig. Men för någon som primärt haft facebook som sin social media plattform, och kommer direkt därifrån till G+, var detta ett mycket ovanligt beteende.

Varför cirklar dessa personer mig? Jag känner dem inte!
Nej, men du kan faktiskt lära känna dem, och få nya vänner!

Personer på svenska G+, och även internationellt, är generellt sätt mycket öppnare och mer välkomnande än på facebook. I facebook är du vän med personer du känner eller är bekant med bortom tangentbordet, i G+ följer du personer du har något gemensamt med och som du potentiellt skulle kunna tänka dig att bli vän med.

Vinner man något på att ha många som cirklar en?
Inte direkt, det beror sig på vad du är ute efter!

Om många (aktiva) personer cirklar dig och delar cirklar så har du bättre möjlighet att bli cirklad av ännu fler. Det kan eventuellt ge viss status att ha många som cirklat en, och får givetvis en större läsekrets vilket kan vara bra om du har budskap du vill nå ut med till många personer, men det har inget egenvärde. Å andra sidan ger det inga nackdelar heller eftersom du hela tiden väljer exakt vem som skall se vad av det du publicerar på G+.

Vad vinner jag på att cirkla tillbaka och cirkla många personer?
Det beror sig på vad du är ute efter, men det är ett krav för ett aktivt flöde!

Om man bara vill ha en personlig kontakt med personer man redan vet vem de är, så är G+, tekniskt sätt, en utmärkt plattform för detta, MEN facebook har, i och med att de flesta du känner antagligen redan har ett facebook-konto som de använder mer eller mindre aktivt, ett stort försprång vad gäller denna typ av social kontakt. Kanske just därför (tack vare?) har G+ blivit en plattform där man får kontakt med intressanta människor som man inte känner sedan tidigare. Det är enkelt att hitta personer som har intressen som överensstämmer med dina egna, och du bygger lätt ut ditt kontaktnät och får resultat som är mycket svårare att uppnå på facebook. Det typiska tipset till någon som vill komma igång med G+ och få bra drag i flödet är att cirkla många personer direkt och sedan efterhand avcirkla (sluta följa) ointressanta profiler och efterhand dela upp de som följs i olika cirklar efter intresse och/eller personlig närhet för att enklare kunna läsa och publicera till "rätt" målgrupper. Det är dock god kutym att publicera några inlägg då och då offentligt, så att personer som är potentiellt intresserade av följa dig kan se vad du skriver om, men det är absolut inget krav. Vill man vara helt privat är det också ok att vara det, men man kan inte räkna med att lika många cirklar en då.

Om någon cirklar dig behöver du absolut inte känna något krav att cirkla den personen tillbaks om du inte finner den intressant. Valet är hela tiden ditt. Du kan gå in och se personens offentliga (och andra som den delar med dig om du är cirklad) inlägg och på samma sätt delade profilinformation utan att cirkla profilen, och på så sätt bilda dig en uppfattning om det personen publicerar är sådant som du är intresserad av att se i ditt flöde eller inte. Valet är hela tiden ditt.

Behöver jag vara aktiv på Google+?
Igen, det beror sig på vad du vill uppnå.

Ju mer aktiv (kommenterar, plussar (som FB-like) gör egna inlägg, etc) du är, desto fler som cirklar dig och desto intressantare flöde kommer du att få. Responsen på det du själv skriver blir bättre och upplevelsen roligare. MEN det finns absolut inga krav. Många personer i mina cirklar är aktiva i perioder, eller inte alls. Vissa skriver många egna inlägg i specifika intresseområden, men kommenterar sällan något annat, andra tvärtom (vilket är vanligare), och några är aktiva på alla sätt hela tiden. Alla tillför mig något, annars hade jag inte haft dem i mina cirklar. Vissa använder G+ på samma sätt som FB oftast används (för enbart slutna inlägg till mindre kretsar). Plattformen i sig sätter inga begränsningar utan blir vad du gör den till, och vad du vill att den skall vara.

Varför skall jag skaffa en G+ profil, jag kan ju göra precis samma saker på facebook?
I princip har du rätt ... men ändå inte. Det finns massor av anledningar till att skaffa en G+ profil, både kulturella och mer tekniskt integrationsmässiga.

Sett som en enskild företeelse så ger, tekniskt sätt, facebook numera ungefär samma möjligheter som Google+. Du kan, också på facebook, dela till vängrupper (motsvarande cirklar), du har har inte längre några större begränsningar i inläggslängd, du kan följa personer utan krav på att de följer dig tillbaks (om de tillåter det), etc, etc. Det finns fortfarande några små tekniska skillnader som, i min mening, talar till G+s fördel (och några STORA, såsom Hangouts, men det kräver nästan ett eget inlägg) MEN den stora skillnaden är än så länge den kulturella och sociala mer öppna interaktion som finns på G+. Är du utåtriktad och/eller vill bredda ditt kontaktnätverk har G+ väldigt mycket att tillföra som är mycket svårare att uppnå med ett facebook-konto (såvida du inte är en redan känd person).  

Också sett ur en vidare Internet-service-teknisk vinkel så har Google+ en gigantisk fördel av att vara just en Google-tjänst. Google har den största portföljen av Internetbaserade tjänster, och Google+ är bara en av dem, men dessa tjänster är djupt integrerade och Google+ har börjat fungera som navet för alla tjänsterna. Det är enkelt att dela, och genom G+, kommunicera runt och inom tjänsterna. Det är en suverän plattform för att hantera foton och filmer och är starkt knuten till till exempel Youtube. I Google Drive (lagring och web-baserat "Office" på nätet) kan du ha all data och lätt göra den åtkomlig där du vill och för precis de du vill genom G+. Har du ett Gmail-konto så länkas dina kontakter där med deras G+profiler och hålls uppdaterade med den information de valt att dela med dig över Google+, som tex telefonnummer, post- och e-post-adresser, etc. Google+händelser hamnar automatiskt i din kalender om du vill. Bloggar du via blogger/blogspot så kan du enkelt publicera också till Google+ och kommentarer på båda ställen hålls i synk. Din Android-mobiltelefon är helt centrerad kring Googles tjänster och du kan även välja att få din iPhone så om du önskar. Oavsett vilken av Googles tjänster (inklusive här icke nämnda, såsom  sökning, kartor, etc) du använder finns det tusen anledningar till att också ha en Google+profil, och ingen (teknisk) anledning till att inte ha det.

Som inbiten Google-användare har jag svårt att se att man klarar sig utan ett Google-konto idag, och har man ett Google-konto så finns det ingen anledning till att inte ha en Google+profil.

Du måste inte vara aktiv och spilla ditt liv för alla okända människor bara för att du har en Google+profil ... men du kan om du vill :-) Om du ger det en chans, och agerar precis så öppet som du vill, eller inte vill, så är det mycket troligt att du kommer få en bra upplevelse och hitta personer som hjälper dig ännu längre på vägen. Människor som du tidigare inte kände, börjar du plötsligt anse vara dina vänner. Jag gick främst in i Google+ för att jag ansåg det vara en (då) tekniskt överlägsen plattform, och har efterhand insett att det var så mycket mer. För mig har Google+, socialt sett, tillfört oerhört mycket som facebook inte kunnat.

-- 

[1] Förklaring av begreppet "att cirkla någon" för icke G+ användare:
I Google+ kallar man "att följa någon" för "att cirkla någon" därför att man organiserar de man följer i cirklar ( = grupper av personer / profiler / sidor). Att cirkla (följa) någon är en icke-tvingande envägs-handling och det finns inga tekniska krav på att personen skall acceptera eller cirkla tillbaka (precis som det fungerar i Twitter och man numera har möjlighet att göra i FB också). Det är alltså ingen vänförfrågan.
Personer som cirklat (följer) en ser all information och inlägg man väljer att publicera offentligt, men inte riktade inlägg. När man skriver inlägg i G+ väljer man alltid vem man adresserar det till, offentligt och/eller till en eller flera cirklar och användare i G+.
Kommentarer till inlägg kan ses av alla som kan se inlägget.
Cirklar kan vara överlappande (dvs du kan ha samma profil i flera cirklar om du önskar).


-- 
Tillägg: Läs också +Patrik Kruse's utmärkta inlägg om kulturella skillnader mellan G+ och facebook: Vad skiljer Google+ från Facebook? Han författade det i mars 2012 och tjänsterna har sedan dess utvecklats mycket, men hans inlägg är fortfarande i högsta grad relevant.

10 kommentarer:

 1. Ett referensinlägg kan man tycka. Bra att hänvisa till.
  23 maj 2013

  SvaraRadera
 2. Tack +Fredrik Ax Jag är glad att jag har dig i mina cirklar
  23 maj 2013

  SvaraRadera
 3. Jättebra läsning. Tack nu fick jag mera svar på de frågor jag har funderat kring! :) Tack +Fredrik Ax

  SvaraRadera
 4. Tack +Åsa Bylund, kul att det kunde vara till någon hjälp!

  SvaraRadera
 5. Absolut +Fredrik Ax Det var jättebra förklarat! Tack ska Du ha!
  23 maj 2013

  SvaraRadera
 6. Riktigt bra skrivet! Funderar verkligen på att dela denna vidare till FB, men de har nog tröttnat på mitt prat om G+, och hur man väl försöker "övertala" (på ett snällt, lugnt sätt) så ilsknar de till och fattar inte alls varför G+ är en bra plattform att vara social på.
  23 maj 2013

  SvaraRadera
 7. --
  +Fredrik Ax
  Tackar ödmjukast för tid och kommentar +Johan Carlsson ... på stora födelsedagen och allting! Grattis igen förresten!
  May 23, 2013

  --
  Niklas Börsting
  Delar på fäsbook ;)
  Jul 5, 2013

  --
  Thomas Åsenlund
  Bra skrivet!

  Har även gjort som mästerfotografen +Niklas Börsting, delat på FB.
  Aug 15, 2013

  --
  Esa Kaikkonen
  Väldigt bra skrivet, delar inlägget utifall någon i mitt flöde missat att läsa det här.
  Aug 15, 2013

  --
  Micke Åberg
  Bra info för en nybörjare som mig!
  Oct 4, 2013

  --
  Andreas Holmqvist
  Jäsiken vilken bra post. Hur i hela havet kan jag ha missat detta?
  Mar 9, 2014

  --
  Nina Jansdotter
  Tack för att du delar med dig av din kunskpap. Inspirerande:)
  Jul 30, 2014

  SvaraRadera