måndag 29 augusti 2022

SD VILL INTE SPÄRRA IN NIOÅRINGAR PÅ KUMLA!

... eller:
Om att öka vår trygghet genom att SÄTTA ÄLDRE BARN I FÄNGELSE och FÖRNEDRA SMÅBARN!
 

I Sverige är man straffmyndig från 15 års ålder och kan dömas till ungdomsvård, ungdomstjänst, ungdomsövervakning eller sluten ungdomsvård.

Det finns för närvarande från flera olika partier flera olika förslag att ändra detta, t.ex. pratar Moderater om att fängelsestraff för 15-17 åringar. Andra uttalanden från Moderaterna handlar om att så länge brottslingar sitter i fängelse kan de inte utföra nya brott eller rekrytera nya brottslingar. Så nu skall vi börja förvara 15-åringar i fängelse? Människor ... barn, som har hela livet framför sig ... Det är för fan att ge upp om vårt samhälle! Unga personer, barn, som är i en ålder där konsekvenstänket är väldigt dåligt utvecklat, som hamnat snett, som kanske utfört något vidrigt brott, till och med mord, kan förvisso inte utföra fler mord på personer utanför fängelset så länge de sitter inspärrade, men de kan heller inte utvecklas och ändras till personer som med hjälp och med rätt åtgärder kan komma att bidra till samhället i princip hela sitt liv. Hur kan det vara smartare att sabba deras liv ännu mer än de redan gjort och låta dem bli en belastning för samhället de nästkommande 60 åren än att försöka hjälpa dem bli en tillgång för samhället? De flesta av oss som har, eller har haft, tonårsbarn, och kanske också de av oss som minns våra egna tonår, vet att vi i den åldern är lättpåverkade och inte direkt tänker över vilka konsekvenser ett visst handlande har. Jag tror att både samhället och barnen själva är bättre gagnade om vi använder oss av detta för att påverka ungdomarna i en positivare riktning. Visa dem att det i Sverige finns alternativ för att lyckas och förverkliga sig själva utanför den kriminella världen, istället för att låsa in dem och låta dem formas i fängelser för grova ungdomsbrottslingar.

 

SD VILL GÅ LÄNGRE.

Partiet vill sänka straffbarhetsåldern till 13 år och att ansvaret för sluten ungdomsvård skall lämnas över till kriminalvården 😮. Sedan är tydligt att SD inte har någon tro på att vi kan rehabilitera brottslingar utan de skall bara straffas och förvaras. De vill klargöra detta genom att byta namn på Kriminalvården till Straffverket 😮😮.

Det torde ju effektivt ge möjlighet att trygga samhället och få bort ungdomsbrottslingar ned till 13 års ålder från våra gator. Men hur vill SD göra med ännu yngre barn då?

Jo, det har de också tänkt på.

Tobias Andersson förklarar för TT att i och med att vi har ett läge med allt yngre som begår brott så kan det bli aktuellt att straffa barn ner i 9-årsåldern. Han är dock noga med att poängtera att så unga barn givetvis inte skall sitta på Kumla. Det är ju trots allt rätt skönt att höra att SD inte vill spärra in 9-åringar på Kumla! Men straffas skall de! Hur då, då?

Jo, påföljden för småbarn .... vänta nu ... "påföljd" ... "småbarn" ... det är nog bara SD som skulle kunna få mig att kombinera de två orden ... men hur som helst, påföljden för småbarn ska ha en "förminskande" och "skamfull" effekt i ”statusnedbrytande syfte” säger Tobias Andersson.

Skamstraff för barn! 😮😮😮😮😮

Det är nog det absolut vidrigaste jag (än så länge) hört i denna valrörelse!!!

Att ett svenskt riksdagsparti kan lägga detta förslag, som tack och lov nog aldrig kan genomföras då det strider mot FNs femte artikel (enligt de mänskliga rättigheterna får ingen utsättas för förnedrande bestraffning), var tills nu utanför det jag trodde var möjligt inom svensk politik. Att sedan nästan var femte väljare (enligt Omnipoll 2022-08-28) verkar vilja lägga sin röst på detta parti, ter sig ännu mer märkligt för mig!

 
-- 
Referenser:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar