tisdag 18 januari 2011

Blir man fet av fett?

Jag började experimentera med LCHF för ett tag sedan. Till synes har både jag och mitt BMI mått bra av det, men mitt förhållande till socker och kolhydrater i allmänhet blev mer avslappnad över julhelgen. Nu kändes det dock som om det var färdigfisigt på ett tag, och för att få lite inspiration beställde jag några LCHF inriktade kokböcker. Dessa har jag än så länge bara bläddrat i, men kan tänkas komma tillbaka med recensioner på om jag skulle känna de är värda det.

Jag beställde också, efter att en LCHF-fanatisk bekant (överdrift Karin?) tagit upp den på sin blogg, Andreas Enefeldts Matrevolutionen, och har än så länge, med kritiska ögon, plöjt de första fyra kapitlen, vilka jag tänkte sammanfatta och reflektera över här.

Dessa kapitel är en guldgruva för alla konspirationsfanatiker ;-) . De försöker påvisa hur de senaste tjugo årens kostråd (fettsnål mat med mycket kolhydrater och extra fiber för att magen skall funka) bara är lobbyism av processindustrin och kanske framförallt driven av medicinakademisk och politisk maktkamp.

Boken är, om än inte vetenskapligt skriven, redogörande för hur Andreas Enefeldt anser att vetenskapliga studier skall bedrivas för att vara trovärdiga, och jag är böjd att hålla med honom. Han lyfter fram att hysterin mot fett, framförallt i USA, men även i Sverige och andra västerländska länder inte egentligen har någon vetenskaplig grund. Enligt honom, och de källor han anger, baseras kostrekommendationerna i att kolesterol ger upphov till hjärt- och kärlsjukdomar. Så långt allt väl, det är vetenskapligt belagt. Att fet mat däremot, oavsett om fettet är mättat eller omättat, skulle ge ökad permanent höjning av kolesterolhalten i blodet är inte det. De undersökningar som gjorts har, enligt Andreas Enefeldt, antingen inte varit tillräckligt omfattande, överhuvudtaget inte haft med kost att göra, eller till och med visat på motsatsen. Det vill säga att fet mat skulle motverka hjärt- och kärlsjukdomar.

Alla hans argument för att kampen mot fet mat är missriktad och baserad på fel grunder verkar, åtminstone på ytan, stämma. Parallellt med att han lyfter fram otillräckligheten och tvetydigheten i dessa, försöker han framhålla att boven i dramat, både vad gäller diverse sjukdomar och fetma, istället är kolhydraterna och framför allt rent (tillsatt) socker. Någon riktigt bevisning, medicinvetenskaplig eller statistisk, har än så länge inte framlagts, men han pekar på en hel del talande samband. Han visar också på att flera vetenskapsmän, parallellt med "fettmotståndarna" försökt framlägga att våra moderna problem och sjukdomar baserar sig i det drastiskt ökade intaget av kolhydrater, men mer eller mindre blivit tystade för att man skulle få en enig front i kampen mot fettet. En sak som, i mina ögon, ökar Andreas Enefeldts trovärdighet är att han inte blint lovprisar Annika Dahlqvists alla konstiga och ogrundade uttalanden om hur LCHF är mirakelkosten som skall rädda mänskligheten, utan påpekar att vissa saker hon kläckt ur sig saknar grund.

Det verkar som om boken efter fyra kapitel är någotsånär färdig med att förkasta de senaste tjugo årens kostråd och nu börjar inrikta sig på hur Andreas Enefeldt tycker man bör äta för att hålla sig frisk och i trim istället. Vad hans slutsatser är tror jag mig nog redan veta ;-) , men det skall bli riktigt intressant att se hur han kommit fram till dem.

För att komma tillbaks till titeln på detta inlägg "Blir man fet av fett?" så börjar jag bli övertygad om att man inte blir det, eller i varje fall över att det inte finns några vetenskapliga belägg för att man blir det. Glasyren på kakan är att man dessutom känner sig ganska lurad av all den propaganda om fettets farligheter som överösts en under uppväxten.

Fast å andra sidan tror jag inte man blir smal av fet mat heller[*]. Jag är inte läkare, men har svårt att se hur det fett man redan lagrat skulle förbrännas bättre av att man äter fet mat. Att strikt LCHF kost, i synnerhet i kombination med motion, hjälper en att ta av sina fettreserver är det dock inget tvivel om. Så efter löprundan ikväll så får jag väl plocka fram en av de där kokböckerna och bläddra fram lite ny inspiration!

Avslutningsvis kan jag inte låta bli att, liksom Andreas Enefeldt gör i sin bok, citera vad Christer Enkvist en gång skrev i en DN debattartikel. Citatet är inte särskilt vetenskapligt givande eller övertygande, men det är fan så kul och klatschigt:
"Det är lika dumt att tro att man blir fet av att äta fett som att tro att man blir grön av att äta grönsaker."
______________________________________
*) Blir man smal av fett?

1 kommentar:

  1. Importerade historiska kommentareronsdag 21 mars 2018 kl. 11:56:00 CET

    --
    Kommentar av Karin, 18 jan 2011
    :-)

    --
    Kommentar av Johan, 18 jan 2011
    För det första är fett livsviktigt för många av kroppens funktioner.
    Jag tror att fett-skräcken sen årtionden tillbaka har olika förklaringar, men den enklaste är nog att fett ger 9kcal medan protein och kolhydrater ger 4,2kcal (per gram). Vill man äta färre kilokalorier för att gå ned i vikt är det alltså dumt att äta det livsmedel som ger absolut mest energi, eller hur?

    LCHF är rätt enkelt. Kort och koncist:
    1) Genom att inte ge kroppen någon chans att använda något annat än fett som energikälla, så bränner kroppen en massa fett.
    2) Insulin gör att fett och framförallt kolhydrater i kosten lagras som fett i fettcellerna. Insulin utsöndras när man äter kolhydrater. Ju snabbare kolhydrater desto mer insulin och desto mer fettinlagring.

    En annan intressant sak är hur den som ätit socker bara vill ha mer, mer och mer. Jag har åtminstone aldrig nöjt mig med tre praliner ur Aladin-asken, eller 10 chips ur påsen eller en skål glass ur paketen. Har man väl fått smak på sockret vill man bara ha mer.
    Så är det aldrig för mig med en LCHF-måltid. Jag äter tills jag är mätt och sen är jag nöjd. Kroppen skriker aldrig efter mer.
    Socker är illa nog, men börjar vi tala om glukossirap, maltdextos osv. så blir det riktigt otäckt.
    Livsmedelsindustrin drivs av ekonomiska intressen. Vinsten på billiga, kolhydratrika livsmedel som är enkla att tillverka är mycket större än vinsten på ägg och fettrikt kött eller fisk.
    Sen kan man undra om världens köttproduktion hade räckt till om alla ville äta LCHF. Lite lyxigt är det allt att smälla i sig kött, fisk och ägg i riklig mängd :)
    Translate

    SvaraRadera