lördag 6 november 2010

Fredrik Vargs Kålspettsade (nästan) LCHF-riktiga Gryta

Lördagsmiddag? Jo den kommer så där en gång i veckan. Om man frågar min femåriga son, Vincent, vad han är sugen på, har svaret, allt sedan skidresan i vintras, blivit "Grillade Revben!". Nu lyckades vi inte få tag på några revben på väg hem efter en eftermiddag in the hell hole (IKEA). Bra nötkött (vilket jag var sugen på) var inte heller tillgänglig i de butiker som uppenbarade sig på vägen, så sista möjliga ställets utbud fick bli basen i vår lördagsmiddag,

Det som såg roligast ut där, var en vakuumpackad, en kilogram stor, köttbit kallad "Biff med Kappa". Jag är inte tillräckligt matkunnig för att kunna avgöra vad biff är för del av en kossa. För mig är en biff något lagat man serverar, inte stycke kött man säljer. Oavsett vilket, blev jag positivt överraskad av steken vi köpt. Den var fin i strukturen, och nästan synd att, som jag planerat, göra gryta på. När man skurit bort svålen ... om det nu kallas svål när det rör sig om oxkött (kappan?), så kunde köttet utan tvekan ha tagits för innanlår.

I övrigt fanns inte så mycket kul LCHF-riktiga (morot går bort) grytingredienser på stället, så vi norpade ett stort huvud spetskål som så fint ut och fick, på Kajsa Vargs vis, för övrigt klara oss med vad som fanns hemma.

Grytan, som gott och väl, hade räckt till 4 vuxna personer gjordes på följande ingredienser:

- En liten gul lök
- En liten rödlök
- Ca 1 kg nötkött
- Ca 1 dl rött vin
- Ca 1 dl South Carolina Mustard Sauce[*]
- Ca 125 gram champinoner
  (men jag hade nog dubblat mängden om jag haft hemma)
- Olivolja
- Smör
- Gröna Oliver
- 1 halvt huvud spetskål
- En skvätt Oxfond
- Ca 1,5 dl Creme Fraiche
- Ca 1 dl vispgrädde

och utfördes enligt följande:

Hacka och värm löken (på svag värme) i olivolja och en rejäl klick smör medan du tärnar köttet i 2x2x2 cm stora kuber.

Krydda köttbitarna rikligt med salt och svartpeppar.
Öka värmen och bryn köttbitarna tillsammans med löken.

Tillsätt vinet, senapssåsen och fonden och låt puttra några minuter medan varje charmpion delas i fyra delar.

Tillsätt championerna och låt puttra ytterligare några minuter.

Tillsätt Creme Fraiche och grädde och låt koka ihop under tiden kålen skärs ned.

Tillsätt kål och oliver och låt puttra ytterligare några minuter.

Resultatet blev en utsökt gryta som hela familjen verkligen njöt av. Vi serverade den med lättkokt grön sparris och ett gott rött vin. Om man inte följer LCHF kan man skippa kålen i grytan och istället servera med till exempel pressad potatis och en grönsallad.

__________________________________________________________
[*] South Carolina Mustard Sauce är en, inte helt LCHF-riktig, senapssås som passar utmärkt till grillat och som jag inför varje grillsäsong lagar en stor byta av:

- 2,5 dl dijonsenap
- 2,5 dl grov senap
- 1,5 dl öl
- 0,5 dl vitvinsvinäger
- 4 msk farinsocker
- 0,5 dl tomatpure (eller 1-2 dl krossade tomater)
- 1 msk worcerster shire sauce
- 0,5 msk cayennepeppar
- 0,5 msk krossad svartpeppar
- 1 tsk salt
- 3 vitlöksklyftor (krossa och finhacka)

Blanda allt och koka upp.
Låt sjuda tills såsen tjocknar.
Förvara i kyl.

1 kommentar:

  1. Importerade historiska kommentareronsdag 21 mars 2018 09:39:00 CET

    --
    Kommentar av absolutjohan, 6 nov 2010, 23:57
    Biff är en bit från ytterfilén eller innalåret och det heter kappa på nötkött. Inte svål ;)

    --
    Kommentar av +Fredrik Ax, 7 nov 2010, 00:03
    Tack absolutjohan, dig kan man lita på :-)

    --
    Kommentar av hanna, 8 nov 2010, 11:33
    Later riktigt gott!

    SvaraRadera