fredag 12 november 2010

LCHF Frukost

För många känns frukosten som den mest besvärliga måltiden att få LCHF-riktig. För mig själv har det blivit, åtminstone på veckodagarna, ett lyft för frukostätandet att gå över till LCHF. Tidigare bestod min frukost oftast av ett glas apelsinjuice, en snus och en kopp kaffe på väg till jobbet. Numera får jag ofta i mig något ätbart också, men mer om vad längre ned.

Det som för många gör LCHF frukosten besvärlig är vanan av att äta bröd eller flingor / müsli varje morgon. En rutin där man trycker in samma sak, vid samma tid vareviga vardagsmorgon. Rutiner är svåra att bryta!

För en del är vardagsfrukosten en njutbar stund där man umgås med familjen, eller får en stund för sig själv med tidningen. För andra, som för mig själv, är det mest något som händer av sig själv under dvala. Oavsett vilket så funkar inte, när man går över till LCHF, samma enkla spannmålsbaserade komponenter som tidigare.

Mina helgfrukostarna, som tidigare varit fester, med nybakta bullar, massor av olika pålägg, goda feta (och söta) yoghurtar, frukt, nypressade juicer och kaffe, blev till en början ganska besvärliga att göra LCHF-riktiga. Vi dukade fram som vanligt, och jag tog ett kokt ägg och plockade därutöver mest av påläggen. Det kändes dock inte så kul att bara plocka delar av en tidigare uppskattad måltid. Visst, man kan ställa sig och steka ägg, bacon, etc, men det är inte särskilt ofta jag känner för varm mat på morgonen. Så istället har jag nu hittat en kombination som jag tycker fungerar fint.

Jag blandar Crème fraiche med majonnäs och röd fiskrom. Abbas Mixkaviar med sin dryga två viktprocent kolhydrater är just nu favoriten. Detta används som tillbehör till kokt ägg, en avokado samt skalade räkor och kräftstjärtar.

Vardagsmorgnarna blir dock förenklade ... kaffe och en avokado eller ett kokt ägg ;-)

Tillägg:
Brödälskare, ta en titt här: Fredriks Italienska LCHF Bröd
och här: En söndag framför spisen

1 kommentar:

 1. Importerade historiska kommentareronsdag 21 mars 2018 kl. 09:47:00 CET

  --
  Kommentar av Hanna, 12 nov 2010, 11:48
  Du far testa detta recept, supergott, och det behovs inget brod till! Lagg lite god skinka i botten tex, riktigt gott. http://matarkivet.wordpress.com/2010/09/19/oeufs-en-cocotte/

  --
  Kommentar av nadia, 12 nov 2010, 12:09
  Jag älskar helgfrukostarna :) Men jag hade nog aldrig klarat mig på ett ägg och en avokado. Jag må vara liten, men jag äter som en häst! Hade jag fått lagt till ett par mackor till det du äter så hade det varit en perfekt frukost.

  --
  Kommentar av +Fredrik Ax, 14 nov 2010, 14:34

  Tack Hanna, skall testa!

  nadia: jo man får proppa i sig ganska mycket om man lever efter LCHF, kanske inte så mycket för att bli mätt (fett+protein mättar bra), men för att få i sig alla näringsämnen. Så STORA portioner.

  SvaraRadera