söndag 20 februari 2011

En söndag framför spisen

Vad är det för fel att vara kedjad vid spisen? Inget, om länkarna i kedjan består av kärlek. Kärlek till mat och kärlek till matlagning! Jag har haft en underbar eftermiddag framför spisen.

Vanligtvis gillar jag INTE att baka. Men då jag kände sug efter bröd idag, och vanligt bröd inte är utan en massa kolhydrater så bestämde jag för att pröva baka lite själv. Jag utgick från den bas som de flesta LCHF matsidor anger (ägg, riven (präst)ost och majonnäs) och använde förutom lite bakpulver till största delen, LCHF fanatikernas vän, linfrön. Salt, psyllium och lite andra fröer, kärnor och nötter med något högre kolhydrat andel (pumpakärnor, grovkrossade valnötter, malen mandel, solrosfrön, mm) åkte också i, i mindre mängd, för att få lite mer smak. I princip följde jag detta receptet, men körde i en limpform på 200 grader i varmluftsugn i 20 min och lät den sedan stå kvar i eftervärmen i ca 15 min.


För en gångs skull var det riktigt roligt att baka. Här tog man lite vad man hade och körde mer på känsla. Med en massa mjöl blir det så lätt torrt om man experimenterar för mycket.


Till söndagsmiddag lät jag mig inspireras av Ulrika Davidssons recept på Italiensk köttfärslimpa. Till en stor (6-8 pers) limpa använde jag följande:

3-4 vitlöksklyftor (krossa och finhacka)
Drygt 1 kg nötfärs
2 ägg
2 dl vispgrädde
1 näve hackad oregano och basilika
ca 1 tsk salt
nymalen svartpeppar
250 gram mozzarellaost
ett par rejäla skedar färdigköpt pesto alla genovese
en liten burk svarta oliver
    (Fontana har bra urkärnade utan färgämnen och anna skit)
en liten påse pinjenötter
ett paket små kvisttomater
1 rödlök
olivolja

Blanda köttfärsen med ägg, grädde, vitlök, örter och kryddor.

Tärna mozzarellan och blanda med peston.

Smörj en stor ungsfast form och forma en limpa av färsblandningen i densamma. Gör en fåra i limpan och fyll med mozzarellablandningen. Förslut  impan över blandningen.

Halvera oliverna och späcka (stick ned dem i) limpan.

Skala, halvera och skiva rödlöken och lägg runt limpan. Halvera tomaterna och lägg på löken.

Ringla olivolja över det hela och fördela pinjenötterna över köttfärslimpan.

Swisch in i ungen på 175 grader i ca 40 minuter.