fredag 25 februari 2011

Fredriks Italienska LCHF Bröd

Jag testade för några dagar sedan att baka lågkolhydratbröd för första gången. Det var kul (mer som matlagning än bakning) och jag kände att det finns utrymme för variation och förbättring. Brödet jag bakade då smakade mycket ost (använde lagrad prästost) och nötter, men fungerar ändå bra som smörgås med pålägg. Idag ville jag ha ett lite neutralare bröd som fungerade bra till en soppa. Eftersom torrvarorna är svåra att variera alltför mycket utan att det blir en massa kolhydrater så ändrade jag lite på grundsmeten också:

3 ägg
125 g Mozzarella Ost
125 g Keso
1/2 dl Olivolja
1/2 tsk salt
2 tsk bakpulver

Var noga med att finfördela mozzarellan. Jag använder rivjärn, lite kladdigt, men funkar. Blanda med de andra ingredienserna. Resultatet skall bli en lös smet.

Ha sedan i torrvarorna. Linfrö bör vara basen eftersom de i princip inte innehåller några kolhydrater alls. Jag ville denna gång hålla nere antalet smaker för att olivoljan och mozzarellan (hur mycket smak den nu ger) skulle få huvudrollen. Jag använde således endast dessa torrvaror:

Krossade linfrö
Sesamfrö - krossa i mortel
Fiberex - krossa i mortel

Jag hade två till tre gånger så mycket linfrö som de andra torrvarorna tillsammans. Degen skall bli fast men inte hård.

Degen formades till en smal lång limpa som penslades med olivolja. Brödet gräddades i varmluftsugn på 200 grader i 16 minuter, och fick därefter stå kvar i eftervärmen i ca 10 minuter. Brödet skall inte vara för hårt, men inte heller kännas "dallrigt" utan snarare lite fast, när du tar ut det.


Brödet blev gott och betydligt neutralare i smaken än det förra jag bakade. Det fick, antagligen av fiberexen, en liten ton av havre(?)/müsli och en ganska grov känsla. Gott!

Smeten flyter ut ganska mycket under gräddningen, så vill du ha ett något högre bröd rekommenderar jag användande av form. Då behöver brödet ca 20 minuter i 200 grader + 15 minuter i eftervärmen.

1 kommentar:

 1. --
  Kommentar av Hanna, 25 feb 2011
  Kanon ju! :)

  --
  Kommentar av Fru Gårman, 27 feb 2011
  Ja, du måste turista i London! Men det är så mycket att ett par dagar räcker inte... Camden lock Market bör man inte missa, inte om man vill titta på intressanta människor. Promenaden från Camden till Little Venice, alternativt samma sträcka med kanalbåt bör man uppleva. Och stämningen i Covent graden, både på kvälls och dagtid. Och en massa annat... Bo i Bayswater är hur mysigt som helst. The Regent´s park bör upplevas, i April förra året var det fantastiskt. Den här gången hoppas jag att rosorna ska ha kommit i gång.
  Brittish Museum är hur stort som helst...
  Ja, det enda jag inte rekommenderar är Primark på Oxford Street. jisses vilket dårhus. Primark finns också i Hammersmith, ska dit denna gång och se om det är lugnt nog för att jag ska orka ta mig tid till att shoppa något också. :)

  SvaraRadera