måndag 28 mars 2011

Sommartid - Lika korkat som engelsmän!

Efter vad jag förstått, och fått lära mig, kom sommartidsidiotin till i ett försök att bättre utnyttja dygnets ljusa timmarna, motiverat med att ge arbetare mer användbar fritid efter arbetets slut.

Hmmm, låt mig spekulera i hur man tänkte man då. Till att börja med så kan man inte ha tänkt på de tropiska (nära ekvatorn) länderna, där skillnaden i kvoten mellan de ljus och mörka timmarna på dygnet är obetydlig på sommaren jämfört med vintern (där är också användandet av sommartid ovanlig). Inte heller närmre polerna är det intressant då vi på sommaren har fler ljusa timmar än vi är vakna (men likt förbannat envisas vi med att använda sommartid). Man måste ha tänkt att längs en (eller rättare sagt två) linje(r) mitt emellan ekvatorn och polerna kan man faktiskt utnyttja dagen lite bättre om man förskjuter dygnet en timme över sommaren. Det är ju fantastiskt bra, för en liten del av jordens befolkning, jippie för dem!

Men vad innebär det i komplikationer för (även) dem men kanske framförallt resten av världen, som inte har någon glädje av sommartiden? Tja, jag orkar inte spekulera i alla hemska varianter av obehag, otillfredsställelse och krångligheter det innebär för alla andra så jag håller mig till det ofog det drar med sig för mig, och många andra som bor på samma breddgrader som jag gör.

Som extremt morgontrött är våren den enda årstid då det känns något lättare att stiga upp på morgnarna. Kroppen är invand vid att vara aktiv från det det ljusnar och framåt, och nu i slutet av mars är det plötsligt ljust redan vid den okristliga tidspunkt jag tvingas stiga upp. Det gör det, under en kort omställningsperiod, lite lättare att få häcken ur sängen och komma igång på morgonen. Men vad händer? Inte nog att en timme av dygnet försvinner, vilket gör att vi som har svårt att gå och lägga oss i vettig tid, helt plötsligt sitter uppe tills småtimmarna utan att tänka på det, och tappar ytterligare någon timmes sömn. Dessutom är det helt plötsligt mörkt igen när man väl skall stiga upp. Var det svårt att masa sig ur sängen innan, blir det ta mig f-n omöjligt den veckan sommartiden införs.

Visst det är skönt att det är ljust när man kommer hem, men vad f-n det är det ju även utan att man inför sommartid. I synnerhet när man kommer in i högsommaren är det totalt meningslöst att det är ljust fram till midnatt istället för klockan elva. Det är snarare så att man sitter och längtar efter solen skall gå ned så man kan få någon timmes svalare skön avkoppling innan man måste lägga sig för att kunna stiga upp igen.

Om man, som jag, arbetar tillsammans med, och har regelbundna distansmöten (telefon, videokonferens, etc) med folk från olika delar av världen så komplicerar sommartidsomställningen så in i h-----e. Största delen av Nordamerika inför också sommartid, men inte samtidigt som oss. I andra delar av organisationen (Asien) har man inte sommartid alls. Men värst är nog engelsmännen.

Efter som alla engelsmän tror att världen är centrerad i just England, är GMT (Greenwich Mean Time) den enda tid som gäller. I en Engelsmans ögon är GMT den tid man använder i England * punkt *. Men det är det fan inte! På sommaren har man sommartid i England, precis som vi. Då använder engelsmännen BST (British Summer Time) vilket är det samma som GMT+1. Det är det inte många engelsmän som förstår, så de fortsätter glatt att boka möten och anger tider i GMT, fast de menar BST.

Fast helt säker på detta kan man ju inte vara. En del av dem är faktisk så klipska så de förstår skillnaden. Skall man förslå en tid till ett möte med engelsmän, kan man inte ange tiden i BST, då tre fjärdedelar av Englands befolkning inte vet vad det är, och inte har förmåga att förstå begreppet om de slår upp det (deras tid är ju GMT!!!). Det funkar inte heller att ange mötestiden i GMT, då den lilla minoritet som rent faktiskt förstått skillnaden mellan BST och GMT då riskera komma en timme för sent.

Den enda rätta vägen att gå borde ju vara att ange tider i UTC (Coordinated Universal Time). Men det funkar ju inte heller rakt av då en del engelsmän sätter likhetstecken mellan UTC och GMT. Det är visserligen sant, men då de flesta engelsmän, felaktigt, kallar även sin sommartid för GMT (och inte BST) och bara en del av dessa är dumsmarta nog att ändra definitionen av GMT i jämförelse med UTC på sommaren, riskerar man att det blir fel ändå.

Det enda som funkar är att ange tid i "your local time", och om man får frågan "Do you mean GMT?" bara spela dum och svara "What ever you like to call it!"

1 kommentar:

  1. --
    Kommentar av avadeaux, 28 mar 2011
    Jag tyckte att det var jätteskönt att få sova ända tills klockradion startade idag, istället för att väckas av lillflickans gnäll och krav på att få se på film och andra enkla stimulanser som hon åtrår i det väldigt trötta tillstånd hon, som komplement till trotsålder, faktiskt befinner sig i så dags på morgonen, trots att hon vaknat av sig själv.

    --
    Kommentar av +Fredrik Ax, 28 mar 2011
    Härligt att någon hittar något positivt! Av någon anledning verkar det mest vara småbarnsföräldrar med barn som vaknar tidigt som är glada över övergången till sommartid ;-)

    --
    Kommentar av Hanna, 28 mar 2011
    Skrattade gott at den sista delen. Visst kallar vi BST for GMT, men vi vet skillnaden. Haller med att det ar jattestorigt att USA byter en vecka efter oss (det ar det val?).

    --
    Kommentar av +Fredrik Ax, 28 mar 2011
    Hanna: Jo, jag tillät mig själv lite författarfrihet när jag generaliserade hårt och gjorde engelsmännen dummare än de är >;-) Men faktum kvarstår att det är idiotiskt och förvirrande att kalla tiden GMT när det inte är GMT.

    Största delen av Nordamerika byter andra söndagen i mars, medan vi Europa byter sista söndagen i mars. De byter alltså två eller tre veckor (beroende på hur veckodagarna hamnar) innan vi byter.

    --
    Kommentar av Johan, 28 mar 2011
    Skönt att jag åkte hem från England i fredags och slapp övergången till BST. Fast jag kallar gärna de olika tidszonerna för A, B, C etc. GMT är Z. I jobbet skriver vi alltid bokstaven efter en tidsangivelse, då blir det aldrig missförstånd. Nu har vi Bravo time i Sverige, gött mos :D
    /Den kvällströtte

    --
    Kommentar av Fru Gårman, 1 apr 2011
    Sommartid, normaltid, whatever, bara jag får sova. :D

    --
    Kommentar av Fru Gårman, 7 apr 2011
    Nublev det lite för mycket tidsförkortningar för att jag ska förstå. Jag ser vad jag läser men det enda jag förstår är bla bla bla... ;)

    --
    Kommentar av Ted Wallin, Mar 19, 2013
    Det som de flesta som gnäller på sommartid verkar missa när de tar upp argumentet om ljusare på fritid är är det ingår fler månader i sommartiden än de veckorna vi har ljust långt in på kvällen...

    --
    Kommentar av +Fredrik Ax, Oct 27, 2013
    Jag har egentligen inte så mkt emot sommartiden i sig +Ted Wallin ... den gör inget för mig, varken positivt eller negativt. Det är bytandet till (och, i mindre utsträckning, från) den som är ett elände. Ge mig en tid året runt, normal, eller sommar, jag skiter i vilket, och jag är nöjd (om resten av världen också håller sig till en tid ... och får gärna kalla den GMT oavsett vilken de väljer, bara de håller sig till den).

    --
    Kommentar av Johan Kullberg, Oct 27, 2013
    Ja tror att de gjorde detta Bara för att falkens skugga skulle hamna konstigt som i filmen National Tresure

    --
    Kommentar av +Fredrik Ax, Mar 30, 2014
    En liten amerikansk film som förklarar DST: Daylight Saving Time Explained

    Den missar dock det där med att det är ganska meningslöst att skifta tid närmre polerna också. Här är det ju bara ett fåtal veckor tidsomställningen gör skillnad. resten av sommaren är det ändå ljust fler timmar än vi är vakna, och på vintern är det ljust färre timmar än vi jobbar. I övrigt tyckte jag den täckte upp olämporna bra! :-)

    SvaraRadera