torsdag 28 juli 2011

De, Dom & Dem

Aaaaarghh!!!

Nu har jag bitit mig I tungan, och läppen, och kinden, och i hela ansiktet, känns det som. Bitit mig för att hålla käft. Bitit för att hålla käft och inte bli den där besserwissern. Men nu är det nog!

Det kanske vanligaste felet jag ser i skrift (oftast i naiva kommentarer till bloggar ... inte i min blogg dock ... här är alla som kommenterar så duktiga och felfria så ;-) ) är att människor helt felaktigt använder "DEM" istället för "DE". Om inte talspråkets "DOM" hade funnits hade det varit helt obegripligt, men nu blir det oftast pinsamt tydligt varför. Personen formulerar meningen och kommer på att "DOM" är ju inte fint att skriva. För att få mer trovärdighet och verka mer bildad än man uppenbarligen är, skrivs således per automatik "DEM" istället. Resultatet blir bara att ännu mer trovärdighet tappas och att jag (undermedvetet) tänker, kan personen inte ens skilja på "DE" och "DEM" men ändå försöker vara fin i kanten så är nog inte själva innehållet i kommentaren särskilt trovärdig heller.

Språket utvecklas hela tiden och i min mening är det något positivt. Talspråk blir accepterat in i finrummet och blir över tid accepterat i skrift. Det är precis som det skall. Men felaktig användning av språket är ett ofog. I synnerhet när det är tydligt att man försöker skriva "fint" och undvika talspråk i skriften och då istället gör fel!

Poängen, och det jag måste få ur mig, är: 


"DEM" är inte samma sak som talspråkets "DOM"!!!
Om du som skribent inte klarar av att skilja på "DE" och "DEM" så använd för fan talspråk istället. Skriv "DOM" där du skulle sagt "DOM" skriv INTE per automatik "DEM"!!!


Nu till varför det är så fel.

"DE" är subjektsform, det vill säga det syftar direkt på de som utför eller varit med om något. Förenklat skulle man kunna kalla dem huvudpersonerna i en mening. Andra exempel på subjektsformer är "JAG", "DU", "HAN", "HON" och "VI".

"DEM" är objektsform, det vill säga de som till exempel en handling utförs för eller på. Förenklat skulle man kunna kalla dem mottagare. Andra exempel på objektsformer är "MIG", "DIG", "HONOM", "HENNE" och "OSS".

Att ersätta "DE" med "DEM" är alltså helt felaktigt och om det inte blivit så uppenbart fel riskerar det, i och med att orden syftar till olika roller, ändra betydelsen i meningar där de används felaktigt.

Ett enkelt sätt att bestämma sig för vilket av "DE" och "DEM" som skall användas skulle kunna vara att pröva meningen med "VI" och "OSS" istället. Det tror jag aldrig jag sett någon skriva fel på.


Talspråk: Dom fick en lektion!

Testa nu med VI/OSS. Heter det "Oss fick en lektion!" 
eller "Vi fick en lektion!" ?

Just det! "Dem fick en lektion!" är precis lika FEL 
som "Oss fick en lektion!"  !!!

Alltså: DE fick en lektion!


Talspråk: Han sprang ifrån dom!

Testa nu med VI/OSS. Heter det "Han sprang ifrån oss" ! 
eller "Han sprang ifrån vi!" ?

Just det! "Han sprang ifrån de!"  är precis lika FEL 
som "Han sprang ifrån vi!"  !!!

Alltså: Han sprang ifrån DEM!Om detta fortfarande är för svårt, så tycker jag verkligen det är bättre att hålla sig till talspråket och skriva "DOM" istället! Då hycklar man inte! Det är, i min meningen, inget fel med att genomgående skriva "dom", men jag inte bara tycker det är fel, utan det ÄR fel,  att skriva "dem" där det borde vara "de"! 

1 kommentar:

 1. --
  Kommentar av Johan, 28 jul 2011
  Härligt! Bara po dom jävlarna!

  --
  Kommentar av camilla, 28 jul 2011
  hihihi vilken energi är du tillbaka på jobb eller väntar du in solen och är allmänt förbannad bara?

  --
  Kommentar av Hanna, 28 jul 2011
  Något som jag också retar mig på är när folk för att de är lata (?) skriver DE istället för både det, de och dem. Grrrr!

  --
  Kommentar av Tomas Gradin, 28 jul 2011
  "För att få mer trovärdighet och verkar mer bildad än man uppenbarligen är"

  Eller så skriver man "och verka" i stället, så det blir grammatiskt korrekt.

  Eller du kanske inte gillar folk som påpekar felaktig svenska?

  I sak har du naturligtvis helt rätt. Eller, som Konfucius uttryckte saken:

  "Om man inte använder språket korrekt så menar man inte det man säger, och om man inte menar det man säger finns det ingen anledning att säga något alls."

  --
  Kommentar av +Fredrik Ax, 28 jul 2011
  TG: Härligt :)

  --
  Kommentar av +Fredrik Ax, 28 jul 2011
  Camilla: Det är jobbet ... suck ;-)

  --
  Kommentar av Fru Gårman, 16 aug 2011
  Ja! Precis så! Alla andra skrivfel är förlåtna (eller, nja, nu kanske jag överdriver lite...) Men skilj på dem och de! Eller välj att skriva dom. Helt enig mao.
  Hej förrsten, det var länge sen! :D

  SvaraRadera