tisdag 24 augusti 2010

Mode och Hat

Satt med alla partiers kommunalvalsedlar i ett fönster och googlade namn i ett annat för att hitta kommunalpolitikerbloggar i Vellinge, vilket det för övrigt verkar vara väldigt skralt med, när jag tröttnade och halkade in på bloggtoppen.se.

Top-fem bloggarna som tillsammans haft över två och en halv miljoner unika besök under måndagsdygnet är alla skrivna av "tjejer" och fyra av fem är tonårs- / nedre-tjugorna-tjejer som mest skriver om mode (även om de kallar det sina liv). I top-fem ligan är det bara Katrin Schulman's blogg "Fuck you right back" som sticker ut lite, men inte särskilt mycket. Trots sina trettiotre år skriver hon mest som en arg sextonåring som inte vet om hon är vuxen eller barn. För mig är det häpnadsväckande att det finns ett så gigantiskt intresse för mode och tonårstjejsliv, men jag antar att jag som fyrtioårig svensk man är ganska udda i bloggläsarsammanhang :-)

Nåväl, sjätteplatsen var, till en början, en positiv överraskning. "Politiskt Inkorrekt" är titeln på bloggen, och det visade sig att den inte handlade om politiskt inkorrekt klädsel, utan faktiskt om politik. I de två första inläggen jag råkade klicka på kändes det som om författarna verkade försöka hålla texten formaliserat objektiv och saklig och mer beskrev händelser än lade fram egna åsikter, trots detta upplevde jag att de hade en ton jag tyckte kändes obehaglig.

Efter att ha läst ytterliggare ett par inlägg, med varierande kvalitet på faktainnehåll, blev det tydligt att den till synes påtvingade objektiviteten inte höll och hatet började allt klarare lysa igenom. Efter omläsning av några artiklarna blev det uppenbart att även de hade en väldigt nedlåtande ton mot specifika folkgrupper (muslimer, romer, etc) där små billiga uppenbara språkliga trick för att uttrycka tvivel och belysa något som oseriöst används. Till exempel används "så kallat" flitigt om allt som annars skulle kunna uppfattas som positivt från dessa folkgrupper. De har kommit med "ett så kallat förslag", "deras så kallade förening", etc, etc.

Efter att med växande avsky fortsatt läsa inlägg efter inlägg visade sig att även direkta påhopp, etc förkommer i artikeltexterna, men värst av allt är nog kommentarerna. Jag kan inte tro annat än att dessa modereras starkt, för alla är uttalat positiva till inläggen, de flesta har rasistiska undertoner och många är nedlåtande rasistiska skämt.

Mest tragikomiskt av allt är bloggens "regelsida" där det påminns om språkbruk och annat. Bland annat står det uttryckligen på denna:

"Vi vill ha en intressant seriös nyhetssida som klarar av att hålla balansen mellan er frustration och informationsflödet.
[...]
Skriv därför inte följande oavsett hur ilskna ni må vara: ”Pack, negerjävel, nigger, ut med skiten, skjut dem, blattar, drägg, soptippen Somalia, slödder” osv."

Det som gör mig mest mörkrädd är deras sjätteplacering på bloggtoppen, med över fyrtiofyratusen besök under måndagsdygnet. Förhoppningsvis är majoriteten sådan som jag som förfasas över sidan, och jag önskar innerligen att de också ger uttryck för sin avsky i andra medier där de inte blir modererade.

3 kommentarer:

 1. 24 aug 2010, 11:16

  Jag är inte särskilt förvånad. På senare tid tycker jag det verkar som om allting kan förklaras med att alla skattepengar går till flyktingar/invandrare/hur det nu ska skrivas politiskt korrekt. När jag då ställer motfråga, t.ex. "Hur vet du det - har du kollat hur t.ex. kommunens pengar fördelas (finns info på hemsidan)?" blir svaret oftast att "det bara är så", utan vidare motivering.

  http://www.kristianstad.se/sv/Om-kommunen/Statistik/Ekonomi/

  Extra roligt blir det ju när diskussionen tas med mina kollegor. Särskilt som nästan alla skattepengar verkar gå till våra löner.


  http://www.kristianstad.se/sv/Om-kommunen/Styrning-och-forvaltning/Ekonomi/

  SvaraRadera
 2. 24 aug 2010, 20:28

  Yupp, det är skrämmande vad lätt folk tar till sig negativ "fakta" som ger dem möjlighet att skylla sin egen och andras situationer på. I synnerhet "fakta" om de okända och skrämmande invandrarna som bara kommer hit för att leva glansdagar på våra skattepengar. För alla vet ju att det första som händer är att de inkvarteras i Hiltons bröllopssvit med fri tillgång till champagne från rumsservice och en chaufför som står redo utanför dörren för att skjutsa dem till nästa grova brott som de ideligen begår.

  Om människor faktiskt bemödat sig om att ta reda på fakta hade sannolikt graden av medmänsklighet också blivit högre.

  Visst, det är inte alltid så lätt att hitta och dra slutsatser av statistik, men de flesta försöker inte ens, utan accepterar glatt tex SDs tolkningar av statistiken. Med statistik är det ganska enkelt att läsa ut slutsatser som understödjer ens egna åsikter. Om, statistiken tex visar att en större del av de utlandsfödda döms för brott än svenskfödda, så tolkas detta ju genast av SD som om invandrare är mer brottsbenägna än svenskar. Men vad är sanningen? BRÅ försöker förenkla lite för folk men verkar tyvärr inte ha lagt någon större energi bakom det. Men trots allt försöker de förklara en del bland sina Frågor och Svar: http://www.bra.se/extra/pod/?module_instance=15&action=pod_show&id=49

  SvaraRadera
 3. 25 jul 2011, 09:23

  Ja, det är som du säger - man mår snabbt illa. Det är den typen av siter som när det hat som fått enorma konsekvenser de senaste dagarna.

  Konstiga "fakta" presenteras på ett till synes sakligt sätt, blandat med anklagelser mot "gammelmedia" som vägrar låta folk få reda på sanningen. Sedan plockar alla dessa individer, som generellt har mycket kass förmåga till kritiskt tänkande, ut dem, rör inte sällan till det, och upprepar dem i kommentarsfälten.

  Min blogg är till stor del en motreaktion på dessa "arga vita män", som någon kallade dem.

  SvaraRadera