tisdag 24 augusti 2010

Mode och Hat

Satt med alla partiers kommunalvalsedlar i ett fönster och googlade namn i ett annat för att hitta kommunalpolitikerbloggar i Vellinge, vilket det för övrigt verkar vara väldigt skralt med, när jag tröttnade och halkade in på bloggtoppen.se.

Top-fem bloggarna som tillsammans haft över två och en halv miljoner unika besök under måndagsdygnet är alla skrivna av "tjejer" och fyra av fem är tonårs- / nedre-tjugorna-tjejer som mest skriver om mode (även om de kallar det sina liv). I top-fem ligan är det bara Katrin Schulman's blogg "Fuck you right back" som sticker ut lite, men inte särskilt mycket. Trots sina trettiotre år skriver hon mest som en arg sextonåring som inte vet om hon är vuxen eller barn. För mig är det häpnadsväckande att det finns ett så gigantiskt intresse för mode och tonårstjejsliv, men jag antar att jag som fyrtioårig svensk man är ganska udda i bloggläsarsammanhang :-)

Nåväl, sjätteplatsen var, till en början, en positiv överraskning. "Politiskt Inkorrekt" är titeln på bloggen, och det visade sig att den inte handlade om politiskt inkorrekt klädsel, utan faktiskt om politik. I de två första inläggen jag råkade klicka på kändes det som om författarna verkade försöka hålla texten formaliserat objektiv och saklig och mer beskrev händelser än lade fram egna åsikter, trots detta upplevde jag att de hade en ton jag tyckte kändes obehaglig.

Efter att ha läst ytterliggare ett par inlägg, med varierande kvalitet på faktainnehåll, blev det tydligt att den till synes påtvingade objektiviteten inte höll och hatet började allt klarare lysa igenom. Efter omläsning av några artiklarna blev det uppenbart att även de hade en väldigt nedlåtande ton mot specifika folkgrupper (muslimer, romer, etc) där små billiga uppenbara språkliga trick för att uttrycka tvivel och belysa något som oseriöst används. Till exempel används "så kallat" flitigt om allt som annars skulle kunna uppfattas som positivt från dessa folkgrupper. De har kommit med "ett så kallat förslag", "deras så kallade förening", etc, etc.

Efter att med växande avsky fortsatt läsa inlägg efter inlägg visade sig att även direkta påhopp, etc förkommer i artikeltexterna, men värst av allt är nog kommentarerna. Jag kan inte tro annat än att dessa modereras starkt, för alla är uttalat positiva till inläggen, de flesta har rasistiska undertoner och många är nedlåtande rasistiska skämt.

Mest tragikomiskt av allt är bloggens "regelsida" där det påminns om språkbruk och annat. Bland annat står det uttryckligen på denna:

"Vi vill ha en intressant seriös nyhetssida som klarar av att hålla balansen mellan er frustration och informationsflödet.
[...]
Skriv därför inte följande oavsett hur ilskna ni må vara: ”Pack, negerjävel, nigger, ut med skiten, skjut dem, blattar, drägg, soptippen Somalia, slödder” osv."

Det som gör mig mest mörkrädd är deras sjätteplacering på bloggtoppen, med över fyrtiofyratusen besök under måndagsdygnet. Förhoppningsvis är majoriteten sådan som jag som förfasas över sidan, och jag önskar innerligen att de också ger uttryck för sin avsky i andra medier där de inte blir modererade.