torsdag 23 september 2010

Når mangfoldighed skaber værdi

Den allmänna svenska bilden av Dansk integrationspolitik är väldigt färgad av medias bild. "Dansk Folkeparti" skriker högt och tar mycket mediautrymme. "Venstre", som namnet till trots är ett högerparti med, åtminstone på pappret, liberala värderingar, har bildat en minoritetsregering tillsammans med "Det Konservative Folkeparti" och har olyckligtvis tagit "Dansk Folkeparti" (ett utalat främlingsfientligt parti bildat ur askan från "Fremskridtspartiet" vars politiska agenda främst bestod av att förbjuda Islam, eller åtminstone förvisa alla Islamtrogna ur Danmark) som samarbetspartner och gett stora eftergifter åt dem, vilket gett dem om möjligt ännu större mediautrymme. I Sverige ser vi det Danska samhället som rasistiskt. (Med SD i riksdagen, och dessutom i vågmästarroll, riskerar vi väl snart att det Svenska samhället också får den bilden.)

Dock är min bild av Danmark, efter att ha arbetat där i över åtta år, i all väsentlighet annorlunda. Kanske beroende på att jag mest rört mig i kreativa kretsar (datorspelsindustrin) och arbetat för ett företag som uppmuntrar till mångfald. Men även när man rör sig i København centrum känns blandningen av människor mycket mer naturlig och avslappnad än när man till exempel rör sig i Malmö centrum. Den Danska regeringen samarbeta måhända med ett främlingsfientligt parti, vilket jag inte nog kan uttrycka min besvikelse över, men min bild av människorna i det danska samhället är att de verkar vara mer öppna för mångfald än vad vi är i Sverige.
Visst att allt är inte guld och röda rosor i Danmark heller, jag har hört invandrare säga att de oprovocerat hamnat i diskussioner där de blivit anklagade för att bara komma till Danmark för att hitta en rik man, etc, och om allt varit perfekt hade inte "Dansk Folkeparti" haft något inflytande alls, men Danmark känns, även efter åtta år, friare och mer öppet än Sverige. Anledningen är kanske att staten, av tradition(?), inte är så överordnad samhället i Danmark som den är i Sverige, vilket jag tror uppmuntrar medborgarna till att tänka själva och interagera mera.

Jag såg också, till min glädje, en 48 sidors färgglad liten bok ligga på ett av våra kaffebord. Det var den som gav mig inspiration till detta blogginlägg. Den är utgiven av "Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration" och har titlen "Når mangfoldighed skaber værdi". I boken / broschyren beskriver tjugo, i Danmark välkända företag och inrättningar, på varsitt uppslag allt det positiva som företaget / inrättningen upplever med en hög nivå av mångfald. Olika aspekter framhävs av olika företag. Allt från företagsekonomiska fördelar, till något så enkelt som smakvariationer för ett företag som ger kurser i matlagning, via värdet av arbetsinvandring för att täcka kompetensbrist inom vissa områden, framförs på ett lättförståeligt och enkelt sätt.


Denna förväxta pamflett gjorde mig oerhört glad, inte bara för att vårt företag är ett av dragplåsterna i den, utan också för att ett "ministerie" i ett, med svenska ögon sett, rasistiskt Danmark har insett hur man, i min mening, bäst agerar folkbildande och motverkar fördomar och rädsla för det okända. Jag tror definitivt att om man lyfte innehållet i broschyren till en högre nivå, tog fram reella siffror och gjorde den mer "företagspresentabel" skulle den fungera som ett utmärkt medel att påverka företag att anställa mer jämställt. Som jag påpekade i inlägget Kvotering och Jämliket, och utvecklade i kommentarerna till det samma, så tror jag att peka på alla de fördelar som finns med mångfald, istället för att med tvång kvotera in särskilda grupper, långsiktigt fungerar mycket bättre för att få en ökad hållbar mångfald och jämställdhet i företag och i samhället i stort. Jämställdhet handlar för mig just om värderingar och kan inte reduceras statistik. För att ändra värderingar måste man få människor att inse det positiva med mångfald. Denna broschyr bidrar definitivt till detta, och även om den ensam inte väsentligen kommer ändra något, visar den på en väg att gå som jag tror är den rätta!

1 kommentar:

  1. 23 mar 2011, 21:20

    Ja, det är faktiskt himla konstigt! Visst allt är inte perfekt i London heller, kriminaliteten är hyfsat hög t ex, men integrationen funkar iaf. Ditt inlägg är mycket intressant, jag håller med om att danskarna verkar öppnare än svenskarna. Tycker det är skrämmande hur utvecklingen i Malmö sker, så mycket våld och så mycket motsättningar.

    Visst är det roligt att kunna skriva mer fritt, och det finns många betraktelser och tankar att skriva om när man bor som utlandssvensk i ett annat land. :)

    SvaraRadera