lördag 18 september 2010

Rödspätta och kärlek

Vi åt ikväll en rätt som är ganska speciell för mig och förhoppningsvis också för Tina, då det var den första hemlagade måltid jag bjöd henne på. Jag känner att innan receptet presenteras måste jag bjuda på historien bakom. När jag helt nyligen hade mött min älskade Tina, så träffades vi, på grund av geografisk distans, den första veckan eller så, inte alls, men pratade i telefon många timmar varje kväll. En av de ständiga frågorna från min sida (obotligt matintresse?) var vad hon ätit. Svaret blev nästan varje kväll, pasta med grönsaker, eller varm smörgås med tomat och ost. En krypande olust, grundad i tanken att hon kanske var vegetarian (förståelsen för andra människors ideal var ganska liten på den tiden) började smyga sig på mig. Jag som älskade kött och fisk ... intresserad av en vegetarian ... hur skulle detta gå?

Hur som helst skulle hon till helgen komma och besöka mig för första gången i min studentlägenheten, och jag skulle bjuda på hemlagad middag. Kött vågade jag inte bjuda på, men va fan, vegetarian eller inte, jag vägrade sitta och knapra enbart morötter till middagen (mina vyer av vegetarisk mat har vidgats sedan dess) så fisk fick det bli. Men hur lagar man en fiskrätt, där det mesta går att äta även om man skulle råka vara vegetarian och inte äter själva huvudingrediensen? Jag hade ingen aning, men uppfann till tillfället denna fiskrätt. Det visade sig dock att min oro varit ogrundad och Tina äter, och åt även då, både fisk och kött. (Det visade sig vara lättja och ointresse av matlagning för en person, som fick henne att ha en enformig, och händelsevis vegetarisk, kost.)

Jag tycker att det kunde vara kul att dela med mig av denna rätt som trots att den är oerhört enkel och snabblagad, är väldigt god och lite speciell / okonventionell. Eftersom mitt förra försök att göra ett receptinlägg var mitt, i min egen mening, absolut sämsta inlägg hittills på denna blogg, så blir receptet presenterat på ett betydligt mer konventionellt sätt, med ingredienslista och kortfattade instruktioner. På det sättet, kan man, även om man inte blir road eller berörd av inlägget, åtminstone på ett lätt sätt använda det till att laga god mat efter. Rätten har genom de många åren som gått sedan den först tillagades, utvecklats, och haft flera (räkor, ansjovis, mm, mm) tillagda ingredienser som med olika framgång prövats. Den version ni får här är den som serverades i kväll, vilken är ganska lik originalet (såsen bestod då av endast kall vispgrädde och jag hade ingen ost). 

 


Ingredienser till huvudrätt för 3-4 personer: 
600-800 gram (små) skinnade rödspätts- eller skrubbafiléer (minst tre st per person. Frysta filéer funkar fint till denna rätt) 4 st stora solmogna tomater Färska champinjoner, i volym motsvarande mängden tomater. 3 dl vispgrädde 1 dl torrt vitt vin En stor knippe dill En burk finkornig röd rom (stenbit eller sill funkar fint) 2-3 matskedar fisk- eller skaldjursfond ca 125 gram smör Parmesanost Salt & Vitpeppar

Instruktioner: 
Sätt ugnen på 200 grader 

Hacka dillen (spara några toppar till garnering om så önskas) och blanda med ca 75 g smör. 

Smörj fiskfilerna på köttsidan med dillsmöret. 

Rulla filéerna så att dillsmöret hamnar inuti i rullen och lägg dessa i en ugnssäker form. 

Skär tomaterna i klyftor. 

Dela varje champinjon i fyra delar. 

Stick champinjoner och tomatklyftor mellan fisken i formen. (Hela botten på formen skall fyllas och det skall bli lite "trångt" i formen.) 

Smält resten av smöret i en kastrull. 

Tillsätt fond, grädde, vin och fiskrom. 

Värm upp tills det precis börjar koka. Smaka av med salt och peppar. 

Häll såsen över fisken, tomaterna och champinjonerna i formen. 

Riv, eller hyvla parmesanosten och täck hela formen med den samma. 

Grädda i ugnen ca 15-20 minuter. 

Tillbehör:
Om ni inte följer LCHF så rekommenderar jag att ni serverar med pressad potatis, och i så fall garnerar den med de sparade dilltopparna. Lättkokt broccoli är också gott till, med eller utan potatis. Dock blev det lite torftigt med bara broccoli, eftersom den inte suger upp såsen. Får fundera ut något mer tillbehör för LCHF:are till nästa gång.

1 kommentar: