lördag 16 oktober 2010

En lugn helg?

Min älskling kom igår, fredag, hem från en tio dagar lång resa till Hong Kong. Vår nyss fyllde femårige son och jag har längtat efter henne, och såg fram emot denna helg då vi äntligen skulle kunna umgås lite.

Men, som vanligt är vi fullbokade. Tina är idag iväg på hästtävling som support till den 16-åriga tjej som rider en av hennes hästar, medan jag är hundvakt till min mammas mans dvärgschnauzerhundvalp. Vincent har en grannkompis här och de leker medan jag förbereder för kvällens middag. Det är svärföräldrarna som kommer ned för att stanna över natten, och de tar med sig Vincents jämnåriga kusin. Imorgon kommer även kusinens föräldrar och syskon samt min bror, mor och hennes man för att, lite i efterhand, fira Vincents femårsdag med släkten.

Inget av det är särskilt betungande och faktiskt ganska kul. Problemet är bara att det ibland känns som om hela vårt liv ser ut så här. Inte full av familj, men fullt planerad. Vi måste avsätta och planera in tid då vi inte gör något särskilt, om vi skall få sådan. Om vi inte medvetet gör det, har vi alltid en miljon saker i kalendern, och även om vi avsätter tid för att bara umgås, eller tid för att inte göra något särskilt, så kryper ett dåligt samvete över mig, då jag vet att det finns saker som man "borde" göra istället. Saker vi redan har planerat att göra.

Min olust över detta, baserar sig antagligen på att jag av naturen gillar att ta dagen som den kommer, och lösa problem efterhand som de dyker upp. Tina däremot kan bli stressad av att inte veta vad som komma skall. Dock är vi lika i det att vi har svårt att inte göra någonting. Framförallt jag är en ganska rastlös, och brukar alltid ta mig för något när vi inte hade något inplanerat. Att komma på saker man kunde hitta på var ett ganska angenämt problem, och att ta dagen som den kommer var aldrig något problem i sig. Numera är det ett icke-existerande problem. Det känns som om det inte finns någon tid att att bara ta sig för något oplanerat. Även den oplanerade tiden är fylld av måsten. Med familj, barn och hus, finns det alltid en prioriterad lista av saker som redan borde vara gjorda. Det finns alltid något som redan är planerat som man kan ta tag i.

När jag var yngre, mycket yngre (!), kunde jag ibland sitta och ha tråkigt därför att man inte hade något att göra. Jag saknar att sitta och ha tråkigt!

Jag får väl planera in en dag att ha tråkigt på! Undrar hur långt fram i kalendern jag måste bläddra för att hitta en lämplig dag?!? ;-)

1 kommentar:

 1. Importerade historiska kommentarertisdag 20 mars 2018 kl. 23:53:00 CET

  ---
  Kommentar av Karin, 16 okt 2010, 16:25
  Vid en tillställning kallpratade jag med en mamma i bekantskapskretsen. Det visade sig att hon hade avslutat sin föräldraledighet tidigare än planerat för att hon hade tråkigt.

  ??????????????????????????????

  Detta känns svårare att begripa sig på än "Hur stor är rymden?" eller andra liknande frågor.

  I det här hemmet har vi också ohyggligt mycket som borde göras. Vi kämpar ständigt med att trycka undan och förtränga all ångest eftersom vi sällan får något gjort. På något sätt har jag accepterat att kreativiteten och energin försvinner vid heltidsarbete.

  Till min tröst så är jag faktiskt inte lat. Det märks när jag har varit ledig i ett par veckor. Snart blir det andra bullar av här hemma ...

  Förresten så tycker jag gott att du kan bjuda på en dagens-outfit-bild :-)

  ---
  Kommentar av Johan, 16 okt 2010, 16:42
  Jag kanske läst för dåligt men jag uppfattar dig såhär:
  1) Det finns ingen tid över eftersom det händer saker hela tiden.
  2) Det är tråkigt att ha tid över.
  3) Du vill ha tråkigt oftare.
  Låter lite konstigt. :D

  ---
  Kommentar av +Fredrik Ax, 16 okt 2010, 17:31
  Läs igen och kolla sedan facit nedan :-)

  1. Det finns ingen tid till oplanerade aktiviteter eftersom all tid är antingen planerad eller fylld av måsten.

  2. Det är tråkigt (eller gör mig åtminstone rastlös) att inte hitta på något.

  3. Jag vill ha mer tid att göra oplanerade saker på. (Det sista kan iofs tolkas som om jag vill ha tråkigt oftare ... men bara för att när man har tråkigt pga av att man inte har ngt att göra så finns det tid att göra oplanerade saker.)

  ---
  Kommentar av Malin Grabbe, Jul 27, 2012
  Familjepussel kallas det. Passa dig för att skaffa fler ungar bara för det leder till ännu mer pusslande :)

  SvaraRadera