tisdag 5 oktober 2010

Det är mycket med det elektriska

Utbildad datalog, med över 12 års arbetslivserfarenhet inom lågnivå- och nätverksprogrammering, IT administration och som IT chef, dessutom med ett stort intresse av teknik behöver inte nödvändigtvis vara en fördel när man sysslar med "data". I synnerhet inte när man inom detta område också har en hög nivå av "pedanteri" och kontrollbehov (kanske för att kompensera allt slarv och "ta-dagen-som-den-kommer-mentalitet" jag praktiserar i resten av mitt liv), och således inte "nöjer" sig med det som är allmängiltigt tillgängligt, utan själv vill implementera och ha kontroll på allt som publiceras under mitt namn.

Exempelvis går det ju absolut inte att sätta upp sin blog under någon av de hundratals gratis och användarvänliga tjänster som tillhandahålls publikt av proffsiga företag. Nä, en egen server, med ett OpenSource framework skall det såklart vara. Bort med all reklam och annan skit. Så långt allt väl, och ganska kul att sätta upp och få att fungera, och pedanterisidan säkerställer också att det faktiskt fungerar när det väl publiceras för första gången.

Det är sedan problemen kommer! Läser någon annans blog och ser en integration med facebook jag inte ens funderade på att implementera när jag först satte upp bloggen (kommer säkerligen som standard i tex WordPress och andra tjänster). Damn, en sådan vill jag också ha! Det måste gå att hacka in i min server. I det här stadiet är allt pedanteri som bortblåst. Projektet är ju redan avslutat och det är bara en liten feature som så snabbt som möjligt skall in. Således behövs ingen testmiljö, etc. Jag hackar snabbt och lätt in knappen i live-miljön.

Sure! 

Följaktligen kommer, från mig själv, under en lång (test-)period, en massa konstiga "likes" och ompostningar av mina egna gamla inlägg till både FB och BloggLovin. Jag är inte säker på att knappen fungerar lika bra i alla webläsare ... visst den funkar fint i FireFox under Linux, men det finns kanske en och annan användare där ute som använder ett annat Operativsystem eller browser?!?

Så ledsen för allt klydd! Jag tror jag skall hålla mig till min ursprungliga intention vad gäller bloggandet, och koncentrera mig på skrivandet! Teknikexperimenterandet får jag fortsätta utsätta min familj för istället. De är ju redan vana vid, att i perioder, vara utan telefon, TV och andra saker som potentiellt går att köra på öppen mjukvara i hemmaservrarna. Det är ju givet att vi måste ha en egen IP-telefonväxel byggd på en egen server körandes den senaste OpenSource IPX:en (FreeSWITCH rockar!) eller ett OpenSource multimediasystem som hanterar allt från TV och Radio via filmer, online och på BlueRay, till musik via Spotify och CD-skivor.

1 kommentar:

 1. Importerade historiska kommentarertisdag 20 mars 2018 kl. 22:54:00 CET

  ---
  Kommentar av Karin, 5 okt 2010, 11:33
  Så kul för dig att du fortfarande tycker det är roligt med det tekniska ...

  Jag har helt tappat intresset. Det är inte så revolutionerande nu längre och fokus har flyttats på annat håll. Jag menar - vad är en FB-knapp emot känslan av att maila för första gången!?

  Men jag måste erkänna att jag är lite avundsjuk på dig :-)
  Redigera... Ta bort!

  ---
  Kommentar av Hanna, 5 okt 2010, 11:37

  Haha, skoj att du erkanner sadana har saker! Jga anvander wordpress och varje gang jag postar ett inlagg lagger det upp det pa facebook. Ganska smidigt. Jag har ocksa valt bort reklam eftersom det ar sa storigt pa andras bloggar, men jag klarar mig med en "ful" url. :)

  ---
  Kommentar av Anders Borg, 5 okt 2010, 11:51
  Några av de mest spridda bloggarna kör fortfarande på Blogger, så val av blogmotor har ingen betydelse, utan innehållet har all betydelse. Sen undrar jag om det är så många motorer som kräver reklam. Blogger gör det inte, annat än om du vill ha det, och du tjänar pengar på det, via ditt eget AdSense-konto.

  Tänk också på alla som bloggar via Aftonbladet osv (vilket blivit en verklig industri med mycket pengar i omlopp). De bara skriver. De har inte lagt en sekund på någon teknik. De vet inte ens att det handlar om teknik. Det bara finns.

  ---
  Kommentar av +Fredrik Ax, 5 okt 2010, 12:18
  Jo, en majoritet av befolkningen reflekterar nog aldrig över tekniken. En dator är ett arbetsredskap, en telefon ringer man på (numera gör väl även gemeneman betydligt mer på sin mobil, men reflekterar nog aldrig över hur det tekniskt fungerar), etc, etc.

  Det är helt fint och precis som det bör, men för oss nördar, eller åtminstone för mig själv, så ligger ofta mer fokus på tekniken än på själva användandet. Ofta får jag ut mer tillfredsställelse av att sätta upp och konfigurera ett system till perfektion än av att faktiskt använda det.

  Vår, i vardagsrummet, dedikerade Spotify-dator bootar tex helt per automatik (via Linux) rakt in i Spotify på rekordsnabb tid. Jag har säkerställt att man inte (åtminstone inte av misstag) kan fibbla till det och stänga ned Spotify (poppar omedelbart upp igen) eller komma åt det underliggande OS:et.
  Ändå är jag inte helt nöjd, utan hade helst skrivit min egen klient till Spotify, där den kunde användas mer som en ren Jukebox (gäster eller yngre familjemedlemmar skall inte kunna ändra spellistor,etc, utan bara kunna söka och köa en ny låt). Har kollat lite på deras API och fått utvecklarstatus, men har insett att jag inte har tid.

  För de allra flesta duger det med en Windows-burk där Spotify körs och startas precis som en vanlig applikation. Musiken, eller festen blir inte sämre för det. Det hade alldeles säkert funkat för mig också, MEN det går ju att göra och det är ju så kul :-)

  ---
  Kommentar av Bjarne Rosengren, 5 okt 2010, 15:12
  Ang spotify, några killar här på jobbet har joxat en hel del med det och gjort gstreamer grejer. Jag kan sätta dig i kontakt med dem om du vill.

  ---
  Kommentar av +Fredrik Ax, 5 okt 2010, 17:19
  Bjarne, kunde vara kul att se vad de fått ihop. Finns ju en del plugins till diverse streaming serverar som kan spela Spotify, men gstreamer är ju högintressant, i synnerhet om det finns ngn bra sökbar jukebox-like-klient ... men det finns ju allt möjligt (och omöjligt) som pratar med gstreamer så det är ju inte helt omöjligt :-)

  SvaraRadera