tisdag 5 oktober 2010

Det är mycket med det elektriska

Utbildad datalog, med över 12 års arbetslivserfarenhet inom lågnivå- och nätverksprogrammering, IT administration och som IT chef, dessutom med ett stort intresse av teknik behöver inte nödvändigtvis vara en fördel när man sysslar med "data". I synnerhet inte när man inom detta område också har en hög nivå av "pedanteri" och kontrollbehov (kanske för att kompensera allt slarv och "ta-dagen-som-den-kommer-mentalitet" jag praktiserar i resten av mitt liv), och således inte "nöjer" sig med det som är allmängiltigt tillgängligt, utan själv vill implementera och ha kontroll på allt som publiceras under mitt namn.

Exempelvis går det ju absolut inte att sätta upp sin blog under någon av de hundratals gratis och användarvänliga tjänster som tillhandahålls publikt av proffsiga företag. Nä, en egen server, med ett OpenSource framework skall det såklart vara. Bort med all reklam och annan skit. Så långt allt väl, och ganska kul att sätta upp och få att fungera, och pedanterisidan säkerställer också att det faktiskt fungerar när det väl publiceras för första gången.

Det är sedan problemen kommer! Läser någon annans blog och ser en integration med facebook jag inte ens funderade på att implementera när jag först satte upp bloggen (kommer säkerligen som standard i tex WordPress och andra tjänster). Damn, en sådan vill jag också ha! Det måste gå att hacka in i min server. I det här stadiet är allt pedanteri som bortblåst. Projektet är ju redan avslutat och det är bara en liten feature som så snabbt som möjligt skall in. Således behövs ingen testmiljö, etc. Jag hackar snabbt och lätt in knappen i live-miljön.

Sure! 

Följaktligen kommer, från mig själv, under en lång (test-)period, en massa konstiga "likes" och ompostningar av mina egna gamla inlägg till både FB och BloggLovin. Jag är inte säker på att knappen fungerar lika bra i alla webläsare ... visst den funkar fint i FireFox under Linux, men det finns kanske en och annan användare där ute som använder ett annat Operativsystem eller browser?!?

Så ledsen för allt klydd! Jag tror jag skall hålla mig till min ursprungliga intention vad gäller bloggandet, och koncentrera mig på skrivandet! Teknikexperimenterandet får jag fortsätta utsätta min familj för istället. De är ju redan vana vid, att i perioder, vara utan telefon, TV och andra saker som potentiellt går att köra på öppen mjukvara i hemmaservrarna. Det är ju givet att vi måste ha en egen IP-telefonväxel byggd på en egen server körandes den senaste OpenSource IPX:en (FreeSWITCH rockar!) eller ett OpenSource multimediasystem som hanterar allt från TV och Radio via filmer, online och på BlueRay, till musik via Spotify och CD-skivor.