söndag 10 oktober 2010

Sk8er Old Man

Visst finns det en hel del 40+ sk8are, men det är nog inte så ofta en trettionioåring börjar med hobbyn / sporten.  

Vincent önskade sig en skateboard i femårspresent och fick sin önskan uppfylld av sin farmor, samma person som strängeligen förbjöd mig att åka skateboard när jag var i nioårsåldern med hänvisning till hur farligt det är :-/. Han testade lite grann samma kväll och redan nästa dag satt första tricket :)Jag insåg hur lite jag kan om sporten och kulturen, och hur lite behjälplig jag därför kan vara honom i detta intresse. När vi i går köpte en bättre hjälm till honom så flög satan ^^ i mig och jag köpte min alldeles egna första  skateboard.

Sedan mitten av tonåren har jag varje år spenderat flera veckor på slalomskidor i alperna, och åkt massor av inlines, dock främst för att transportera mig och har inte trickåkt och hoppat en massa. Dessutom har jag klippklättrat, tränat kampsport och annat som ger bra balans så jag tänkte, "Hur svårt kan det vara?" . Om Vincent redan har skateboardintresse lär det ju inte dröja förrän han överger skidorna för bräda i backen också, och då lär ju jag också behöva kunna lite av det, så att öva på hjul utan bindning först, borde ju inte vara någon nackdel.

Ganska naivt att som trettionioåring tro att det skall vara lätt när jag tidigare aldrig stått på en skateboard i mer än fem minuter en eller två gånger när jag var elva - tolv år. Jag kan numera berätta hur svårt det är. :oops: Känner mig rätt patetisk!

Men likväl, idag har jag för första gången i livet spenderat en eftermiddag på brädan. Framför allt med att på plan mark få till två övningar (samt lite lek och bus givetvis). Det borde ju vara enkelt att slänga runt brädan 180 grader i en rörelse (V-sväng?) ... det sitter hyffsat nu, men jag vill också kunna hoppa över saker och försöker således få den satans brädan till att släppa alla fyra hjulen från marken medan jag fortfarande har kontroll på den. I teorin borde man ju kunna får brädeländet att lyfta genom att först lägga tryck bak och släppa upp framändan, för att sedan omfördela vikten framåt och släppa upp bakändan... Hmmm, om någon riktig skater läser detta gapflabbar de säkerligen åt mina lama nybörjarförsök ... men ni får gärna komma med tips ... och även om jag inte har några ambitioner att bli någon ny Tony Hawk så skall jag nog fasiken få till åtminstone grunderna!

Min son däremot är jag som vanligt imponerad av. Han hittade omedelbart balansen och började experimentera. Lite mer böjda knän kunde man väl önska ibland, men det kommer nog. Första gången vi var ute skulle han genast leta upp en trottoarkant så han kunde hoppa(!) ... det fick fega pappa dock avstyrt då, men nu har jag inga betänkligheter längre. Han är familjens blivander Sk8erBoy! :)1 kommentar:

 1. Importerade historiska kommentarertisdag 20 mars 2018 kl. 23:45:00 CET

  ---
  Kommentar av +Fredrik Ax, 19 okt 2010, 09:17
  Hepp, tack Internet, även om jag inte fullt behärskar "tricken" vet jag numera vad de heter, och kan på rätt "lingo" förklara vad jag övar på (fast jag har iofs inte varit ute en enda gång sedan jag skrev inlägget ;-):

  Slänga runt brädan 180 grader: Kick-Turn
  Få upp brädan i luften: Ollie

  Enligt web-sidan (http://skateboard.about.com/od/tricktips/ss/JustStartingOut.htm) jag hittade, lyckades jag börja i rätt ände när jag övade ... Kick-Turns är det mest grundläggande, och Ollie är basen för de flesta tricks :-)

  ---
  Kommentar av Bjarne, 25 okt 2010, 23:03
  Coolt!
  Får se om det är något som jag skulle få för mig att ge till Caspian....

  /Bjarne

  SvaraRadera