måndag 18 oktober 2010

Vackra människor och inneboende nyfikenhet

Satt och slökollade "Taking Lives", när jag började fundera på vad det är som gör att jag tycker att en människa är vacker.

När det gäller människor man har en personlig relation till är det otroligt många saker som spelar in. Vissa, eller kanske till och med de flesta, faktorerna som avgör hur vacker en sådan person är i mina ögon, är inte utseenderelaterade.

Skönhet-kommer-inifrån-köret, ni vet?!?

För mig är det helt sant! Jag är helt övertygad om att hur min hjärna tar emot / bearbetar bilden av en person färgas starkt av vad jag, förutom det fysiska utseendet, ser hos personen. Dennes personlighet och värderingar avspeglar sig i nivån av skönhet som personen utstrålar.

En annan sida av att inte bara utseendet avgör huruvida man uppfattar någon som vacker eller inte, är ens bild av ett nyfött barn. Nyfödda barn är INTE utseendemässigt vackra! I synnerhet när de precis har lämnat livmoderns trygga värld och drar sitt första andetag ser de anskrämliga ut. En liten, ofta röd-blå-lila, slemmig och blodig klump som är skrynklig och mer liknar något ur en åttiotalsskräckfilm än en människa. Inget som direkt höjer aptiten.

Jag har alltid varit av den uppfattningen, och var faktiskt rädd att jag skulle känna likadant när vår älskade Vincent skulle födas. Men nej det där har naturen finurligt nog styrt upp, så att varje barn, i varje fall, varje efterlängtat barn, som föds, är i det ögonblicket, i föräldrarnas ögon, det vackraste någonsin. Så var det också för mig. När den lilla slemklumpen kom ut var han underbar!

Men om man bortser från relations- och direkt biologi- / hormonpåverkan i samband med födslar, vad är det i en persons utseende som gör att man tycker personen är vacker?

Jag tycker Angelina Jolie är vacker. Jag har ingen som helst personlig relation till henne. Visst jag har sett henne spela ett otal olika roller i en uppsjö filmer, men jag vet i princip ingenting om personen bakom rollerna. Jag har sett henne spela tillräckligt många, och olika, karaktärer för att vara säker på att det inte är en av dessa jag tycker är vacker, utan faktiskt skådespelerskan bakom dessa.

Det är kanske inte så konstigt. Angelina Jolie har många av de fysiska attribut som vårt samhälle lär oss uppskatta som vackra, men jag tycker ändå inte det är helt uppenbart.

Hon har (naturligt?) fylliga läppar, men jag är inte någon "sucker" för breda munnar och fylliga läppar. I så fall uppskattar jag mer med det som händer med hennes ansikte när hon skrattar eller ler. Då får hon väldigt markerade drag, linjerna från näsan ned till skrattgroparna blir markerade och hennes höga kindkotor förstärks. Det tilltalar mig, men är inte hela anledningen till att jag uppfattar henne som vacker.

Hon har, eller framställs i varje oftast med, en intensiv blick. Hennes ögon är förstärkta med makeup och välansade ögonbryn. En blick att drunkna i? Nja, jag vet inte det. Det är inte det heller som tippar lasset för mig.

På bilder av henne tagna rakt framifrån, blir fylligheten i hennes läppar tydligare, man ser de markerade dragen som ytterligare förstärks av leenden bättre. Man får den intensiva blicken riktad rakt mot sig. Trots detta tycker jag Angelina Jolie är snyggare i profil än rakt framifrån.

Vilka attribut framhävs då mer i profil? Hennes oftast(?) smala midja och inte underdimensionerade barm framträder tydligt i profil. Visst, kvinnliga kurvor är vackert, men jag tycker inte hennes proportioner är perfekta, utan föredrar egentligen lite mindre (mer hanterbart  ;-) ) av det goda.

I profil får man också en tydligare bild av öron och näsa. Angelina Jolies öron har karaktär, och drar på inget sätt ned hennes utseende. Men det är inte heller de som gör henne vacker. Ungefär det samma gäller hennes näsa, som inte står ut särskilt mycket. Den är relativt nätt och inte för bred, men kan faktiskt ge ett lite platt intryck. Särskilt i profil. Visst, hon är ingen plattnosad bulldogg, men det är inte heller näsan som lyfter henne till de vackras nivå.

Kombinationen och proportionerna av allt ovan bidrager i all väsentlighet till att jag uppfattar Angelina Jolie som vacker. Helheten ger bilden så att säga, MEN utan hennes perfekta käklinje som kontrasterar med en vacker hals och nacke skulle jag nog inte se henne som så vacker som jag gör.

Från hakspetsen längs hela käkens nederkant går en vackert formad linje som i perfekt vinkel skarpt böjer av mot och fortsätter upp till öronsnibbarna. Den smäckra och ganska långa halsen lyfter upp och förstärker intrycket. Med annan hals och utan den rena käklinjen hade nog intrycket av Angelina Jolie blivit mer kompakt och satt. Nu får hon ett stänk av bräcklighet över sig, och det är den som gör att jag tycker hon är vackert.

Det var en ny upplevelse för mig att fördjupa mig så här mycket i utseendemässig skönhet och försöka identifiera vad jag tycker är vackert. Det känns ganska ytligt, och inte så lite dissekerande. Det hela kommer sig nog av min djupgående nyfikenhet. Jag vill förstå hur och varför allting hänger samman ... en nyfikenhet som ibland kan ta sig konstiga former.

Man borde kanske ibland öva på att bara luta sig tillbaka och njuta av verklighetens skönhet. Om man bara accepterar sakers natur och istället låter sig förundras så får man ju mycket mer tid till att njuta av det förundransvärda. Men det är inte MIN natur. Jag vill veta hur och varför. Visst höstlöven som skimrar i alla färger är underbara. Skogen doftar underbart. Men vad är det som gör att löven ändrar färg. Vad är det egentligen som luktar? Om frågorna besvaras blir mitt njutande större sedan.


1 kommentar:

 1. Importerade historiska kommentareronsdag 21 mars 2018 kl. 07:16:00 CET

  ---
  Kommentar av Karin, 19 okt 2010, 05:01
  Vissa människor bara är sådär vackra att man inte kan slita blicken från dem. Det är sällsynt, men de finns. Själv reagerar jag nog mest om jag ser någon som är förtrollande vacker helt utan smink och grejor. (Oftast handlar det nog om kvinnor faktiskt).

  Sedan finns det ju attraktiva människor. Där handlar det om något helt annat. För mig är det nog självkänsla och trygghet som gör en människa attraktiv. Det kan vara talang/framgång också. Utseende är oväsentligt. Men det där med vad som attraherar skiljer väldigt från person till person verkar det som.

  ---
  Kommentar av +Fredrik Ax, 19 okt 2010, 08:25
  Jag håller med om att vissa människor bara är så vackra att man häpnar. I min mening är faktiskt Angelina Jolie INTE en av dessa. Att jag tog och dissekerade just henne kom sig av att när jag såg filmen satt och funderade på varför jag trots allt tyckte hon var vacker ... det var inte uppenbart för mig. Jag brukar oftast häpna över skönheten i det avskalade och till synes sköra och bräckliga som ändå visar sig starkt (som en av John Bauers älvor). Om man jämför med musik så tänk er en kvinnoröst som låter som om den när som helst skulle spricka, men som aldrig gör det, utan träffar varje ton klockrent.

  Jag håller också med om att det som gör att man på olika sätt attraheras till olika människor väldigt sällan har med utseende att göra.

  ---
  Kommentar av Johan, 19 okt 2010, 14:26
  För mig kan en vacker kvinna vara som ett konstverk. Ibland kan jag bli helt förtrollad och bara titta och njuta. Det är en härlig känsla :)

  Varför kunde inte gud programmera oss så att vi tyckte så om alla, inte bara 1% av befolkningen?

  SvaraRadera